Uw advertentie hier
 

BTW-WIJZIGINGEN PER 1 JANUARI 2018

 

Btw-tarief voor geneesmiddelen

De definitie van geneesmiddelen is per 1 januari 2018 duidelijker in de wet geformuleerd. Het lage Btw-tarief (thans 6%) geldt niet meer voor bijvoorbeeld tandpasta en neusspray. Producten vallen alleen onder het verlaagde btw-tarief, indien daarvoor een zogenaamde (parallel)handelsvergunning is afgegeven of die daar in specifieke gevallen expliciet van zijn vrijgesteld. Via de openbare Geneesmiddeleninformatiebank is te raadplegen of er een vergunning is verleend. Geschillen over de vraag of het lage dan wel het hoge btw-tarief van toepassing is, zullen minder voorkomen.

Wet afschaffing van de btw-landbouwregeling

Voor landbouwers gold een btw-vrijstelling. Die is nu afgeschaft. Evenals voor alle andere ondernemers gelden dan de normale btw-regels, net zoals voor veehouders, tuinbouwers en bosbouwers. Zij moeten vanaf 1 januari 2018 de normale btw-regels toepassen, waaronder het bijhouden van een btw-administratie en het doen van periodieke btw-aangiften. Daar hoort dan uiteraard ook het recht van btw-vooraftrek bij.

Btw-suppletie alleen nog digitaal

Het per post toesturen van de btw-suppletie is per 1 januari 2018 niet langer mogelijk. De ondernemer is verplicht dit voortaan digitaal te (laten) doen.

Verhoging laag btw-tarief van 6% naar 9%

Deze geplande verhoging is pas 1 januari 2019 ingegaan.

Herzieningsregeling btw kosten op kostbare diensten

Deze herzieningsregeling zou per 1 januari 2018 ingaan, maar gaat voorlopig niet door. Het is nog niet duidelijk wanneer die wel ingaat.

 

OVERIGE WIJZIGINGEN

 

Wijziging tarief vennootschapsbelasting / innovatiebox

Het 20%-tarief voor de eerste € 200.000 winst blijft gehandhaafd in 2018. De voorgenomen jaarlijkse stapsgewijze verlenging van deze eerste schijf (tot € 350.000) gaat niet door.
Het tarief in de innovatiebox gaat per 1 januari 2018 effectief omhoog van 5% naar 7%.

Tijdelijke verhoging kansspelbelasting

Het huidige tarief hiervoor van 29% is tijdelijk verhoogd naar 30,1%. Dit verhoogde tarief geldt nu ook voor de jaren 2019 en 2020.

In het document van de Belastingdienst van 20 december 2017 staan de belangrijkste belastingwijzigingen per 1 januari 2018 uitgewerkt; daarin staan ook de wijzigingen voor particulieren opgenomen.

Neem gerust contact met mij op, indien u wilt reageren!

 

bronvermelding: bron fiscaalconsult.nl - auteur: (onderstaand)
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Populair
Laatste nieuws
09
apr
Het vijfde sanctiepakket tegen Rusland, en deels ook strafmaatregelen tegen Belarus, is verschenen in het Publicatieblad van de Europese Unie. Bron: nu.nl
lees meer over
02
mrt
De adviesprijs voor een liter benzine stijgt weer met 2 cent naar een nieuwe recordprijs. Ook diesel en lpg lopen hard in prijs op.
lees meer over
01
jun
BTW-ondernemers die door de coronacrisis in liquiditeitsproblemen komen, kunnen de prestatie annuleren. meer
lees meer over
02
jun
Zorg bij verlies dat de aangifte inkomstenbelasting 2020 tijdig wordt ingediend om sneller IB-teruggaves over de jaren 2017 t/m 2019 ontvangen. meer
lees meer over
12
jun
Een directeur-grootaandeelhouder (dga) van een BV heeft de vrijheid om zelf de hoogte van zijn of haar salaris te bepalen. meer
lees meer over

Ook bijdragen als specialist?

U bent Financieel specialist en wilt ook bijdragen aan publishare? Hier leest u hoe wij werken. Neem contact op: mail ons voor meer informatie.
 
 
 
 
Fiscaal
Juridisch
Personeel
Techniek
 
© 2022 - Publishare - alle rechten en copyright bij de resp. auteursrechthebbenden.